Zwitserlands opmerkelijke keuze voor fysieke tolvignet stickers

Update 27-07-2023: Vanaf 1 augustus is het mogelijk om een digitaal vignet voor Zwitserland aan te schaffen. Het vignet is niet gekoppeld aan een voertuig, maar aan de nummerplaat. De geldigheidsduur van 14 maanden blijft hetzelfde.

In Europa is het gebruik van digitale tolvignetten de standaard geworden. Toch is er één uitzondering: Zwitserland. Ondanks de voortdurende technologische vooruitgang en de groeiende acceptatie van digitale systemen, blijft Zwitserland vasthouden aan het traditionele gebruik van fysieke tolvignet stickers. Dit heeft geleid tot diverse discussies over deze opmerkelijke keuze.

Terwijl andere Europese landen de voordelen van digitale tolvignetten omarmen, houdt Zwitserland vast aan het ouderwetse systeem van fysieke stickers. Een veelgehoorde theorie is dat dit in stand wordt gehouden om toeristen meer geld afhandig te maken. Met digitale vignetten zouden reizigers immers de mogelijkheid hebben om vignetten voor kortere periodes aan te schaffen, zoals een week of een maand, in plaats van een volledig jaar. Door vast te houden aan fysieke vignetten kan Zwitserland toeristen dwingen om het duurdere jaarvignet te kopen, zelfs als ze maar kort in het land verblijven. Hoewel deze gedachte begrijpelijk lijkt, zijn er andere factoren die meespelen.

Wat niet onderschat mag worden is de complexiteit en de kosten van het aanpassen van de bestaande IT-infrastructuur. Zwitserland heeft al een geavanceerd systeem voor het scannen van kentekens langs de wegen, maar dit systeem is primair ontworpen voor andere verkeersgerelateerde doeleinden, zoals snelheidscontroles en voertuigregistratie. Het aanpassen van dit systeem om digitale vignetten mogelijk te maken, vereist aanzienlijke investeringen in de software. Deze kosten kunnen een belangrijke factor zijn om geen aanpassingen te doen.

Ook bieden fysieke vignetten tastbaar bewijs van betaling. Wij sturen altijd het bewijs van de kentekenregistratie op voor een digitaal tolvignet, maar voor onbekenden met dit systeem kunnen  fysieke vignetten een groter gevoel van zekerheid bieden.

Als laatste is belangrijk om te benadrukken dat Zwitserland bekendstaat om zijn hoge normen en kwaliteit van infrastructuur. Hoewel fysieke tolvignetten misschien niet de meest geavanceerde oplossing lijken, heeft het land bewezen dat het een goed functionerend wegennet en een efficiënt systeem van regelhandhaving heeft. Wellicht zal Zwitserland in de toekomst de mogelijkheid verkennen om digitale vignetten te implementeren, maar voor nu blijft het land vasthouden aan zijn vertrouwde systeem van fysieke tolvignetten.

Terug naar blog