Reisplanning Auto naar Turkije: Route en Vignetten

Reisplanning Auto naar Turkije: Route en Vignetten

Wil je met de auto naar Turkije reizen in plaats van met het vliegtuig? Ondanks dat het langer duurt, kan het veel geld besparen. Wij helpen je graag op pad om de beste route te rijden. We belichten in deze blog drie routes, van ongeveer 3000 km en ruim 35 uur rijden.

Routes

Vanuit Nederland of België reis je al snel door naar Duitsland. Vanaf daar ontstaan er drie mogelijkheden: 

  1. Bovenlangs via Tsjechië, Slowakije, Hongarije.
  2. Middendoor via Oostenrijk en Hongarije.
  3. Onderlangs via Oostenrijk en Slovenië.

Afhankelijk van je gekozen pad volgt de route via Roemenië of de tolwegen in Servië, door naar Bulgarije, om vervolgens Turkije binnen te kunnen rijden. Voor de landen met een link is een vignet nodig

Tol en Vignetten

Het eerste land waar je doorheen reist, Duitsland, is geen vignet nodig. Wel hanteren de Duitsers een 'Umweltplakette' om bepaalde milieuzones in te mogen rijden. Deze milieusticker is levenslang geldig. 

Voor de landen Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Slovenië is een vignet verplicht om van de snelwegen gebruik te maken. Elk van deze landen heeft zijn eigen vignet, dus je hebt afzonderlijke vignetten nodig als je door meerdere landen reist.

Wij raden een digitaal vignet aan tegenover een fysieke sticker vanwege het gebruiksgemak. Geen last meer van langs de winkel gaan, verkeerd opplakken, en bij het weghalen van lijmresten. Een fysiek vignet kunt u vaak aanschaffen langs de weg of bij de ANWB. Alle vignetten verkopen wij digitaal in onze webshop, met een overzicht van de prijzen. Daarnaast kunt u de digitale vignetten ook afzonderlijk kopen met een creditcard bij alle wegbeheerders. 

In Servië is er geen vignetplicht. Wel moet je tol betalen bij bepaalde snelwegen. Bij het inrijden van de tolweg ontvang je een ticket en bij het verlaten van de tolweg betaal je het verschuldigde bedrag. Dit kan betaald worden met contant geld of creditcard. 

Tot slot heb je in Turkije geen vignet nodig, maar je betaalt wel tol via een elektronisch systeem (HGS of OGS). De vignetten en kaarten zijn verkrijgbaar en op te laden bij verschillende postkantoren (PTT), banken, tankstations en servicestations langs de snelweg

Verplichte veiligheidsuitrusting

Een goede voorbereiding is voor zo’n lange reis noodzakelijk. Naast vignetten zijn er nog enkele items die je verplicht bij je moet hebben in de auto:

  • Gevarendriehoek (in Turkije zijn er zelfs twee verplicht)
  • Veiligheidsvest
  • Brandblusser
  • Autoverbanddoos of -tas
  • Reservewiel (plus in Turkije ook passend gereedschap) 

Als je na het lezen van deze blog nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Als je na het lezen van deze blog nog vragen hebt, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Terug naar blog